“Student zijn is meer dan studeren”

De Heeren van bURB is op 22 mei 1997 opgericht door 4 heeren in de Mark Twain. Allemaal actief bij AIESEC, besloten ze hun vriendschap vast te leggen en een dispuut op te richten met de illustere woorden op een bierviljte: “bij deze is ons dispuut opgericht”. Nu 25 jaar later bestaat die vriendschap nog steeds en zijn er meer dan 50 Heeren bijgekomen. Maar wat is bURB nu eigenlijk? bURB is niet in woorden te vatten. bURB is ondefinieerbaar. bURB’s identiteit is flexibel, meervoudig en aan continue verandering onderhevig. bURB is geen dispuut, maar een neo-klassiek dispuut. bURB is geen alcoholistisch genootschap, maar voeren wel de activiteiten uit welke door een dergelijk genootschap tot hoofdzaak zijn verheven. bURB is nergens aan verbonden, behalve aan zichzelf en aan haar Heeren.

Kortom, wij zijn een uniek gezelschap. Behalve dat we vrijwel uitsluitend bestaan uit blanke mannen, is onze samenstelling zeer divers. Onze studies lopen uiteen van Biomedische Technologie tot Technical Computer Science en van Civil Engineering en Mechanical Engineering tot Technische Natuurkunde. Je kunt Heeren vinden bij AIESEC, Audentis, Taste, Aegee, Piranha, Drienerlo, Euros, Diok, Harambee, nog veel meer sport en cultuurveriningen en elke studievereniging. Bijna elke Heer is actief geweest in een bestuursjaar (of meerdere), kick-in crew, opendagen teams, enzovoort, enzovoort. Er werd wel eens gezegd: bURB is een synergie van de verschillende meningen en kwaliteit is diversiteit.

Wij borrelen elke woensdagavond in onze kroeg de San Remo. Hier voorziet Roan ons van de nodige kruikjes bier. Met verschillende andere disputen (met XOXOTYWKA als onze favotiet) en barman Robin vermaken wij ons iedere avond. Op een bURB avond is plaats voor slechte grappen, diepe gesprekken, hamerslaan, politieke discussies, drankspellen, uithuilen, frustraties delen of gewoon een ordinaire zuippartij. Naast dat we onze woensdagavond in de San Remo hebben, zijn wij ook altijd welkom bij Marco en Evelien in de Vluchte. Hier eten wij minstens één keer in de maand en zijn we veel vaker per maand te vinden voor de nodige speciaalbiertjes (of achter de bar als Tap-En-Tammo BV). Naast het borrelen zijn wij samen te vinden tijdens een lunchrondje, wielrennen, studeren, wakeboarden, festivals, enzovoort, enzovoort.

De band tussen de Heeren wordt ook na het studentenleven behouden. Samen op vakantie, borrelen in Utrecht, mountainbiken, festival, afstudeerborrels of gewoon een simpele koffie. Naast de spontane activiteiten die de Heeren ondernemen organiseren we elk jaar een Dies- of Lustrumreis en kerstdiner. Mede door deze activiteiten blijft de vriendschap sterk tussen alle Heeren van bURB, zowel in Enschede als waar ook ter wereld.

“De Heeren van bURB vaart al 25 jaar haar eigen koers maar wel altijd met herkenbare gewoontes en tradities. Als Heer van het Eerste Uur ben ik een beetje een vaderfiguur. Vanaf de zijlijn kijk ik hiernaar en ben ik trots.”

Jurrian de Gruijter
Heer van het Eerste Uur

“Er zat geen doel achter om een “cool” dispuut te zijn of om te profileren. De focus was vooral om er samen wat moois van te maken. Het doel was nooit om de grootste te worden of de gaafste”

Robbert de Haas
Heer van het Eerste Uur

“Laat je niks wijsmaken, er lagen echt geen hoogdravende doelstellingen op tafel die bewuste avond in de Mark Twain. Hoe bijzonder is het dan dat juist dit zooitje ongeregeld al 25 jaar een continue factor is. Soms wat dichterbij, soms wat verder weg, maar nooit weg.”

Marco Mulder
Heer van het Eerste Uur

“Wat we vanaf het begin altijd hebben willen uitdragen is dat bURB altijd een beetje thuiskomen is. En ik denk dat onze gedeelde trots van nu ‘m vooral in zit dat er zo veel gasten door de jaren heen een thuis hebben gevonden bij dit dispuut.”

Jeroen Prinsen
Heer van het Eerste Uur

De groep actieve Heeren, de Heeren ter Plaatse genoemd, zijn momenteel met tien, precies genoeg om één tafel te vullen. Het volledige dispuut kent ondertussen al meer dan 55 Heeren, van jonge studentjes tot verantwoordelijke vaders. Met de Heeren ter Plaatse willen we onszelf ontwikkelen in Enschede. Student zijn is meer dan studeren en de Heeren van bURB is dé omgeving hiervoor.

Met Waardige groet,

Ruben den Hertog

Voornaamste Heer

Geschreven in 2023, losjes gebasseerd op een eerder geschreven stuk door Jordi Metz